Antioxidanter
Vores beskyttere

Hvordan skruer vi på balancen mellem antioxidanter og oxidative skader i vores krop, der afgører vores sygdom, symptomer og helbred?

Aleksander
5. september
Symptomer

Antioxidanter beskytter os fra oxidative skader, der kan føre til hovedpine, træthed, aldring, muskel- og ledsmerter - og den balance kan vi selv skrue på.

Vi udsættes for mange ting i dagligdagen, som tærer på vores krop og sind. Rigtig mange danskere får ikke nok antioxidanter igennem kosten, fordi deres kost ikke er varieret nok. Vi skal se på, hvordan antioxidanter hjælper os til et sundere helbred.
Facebook link Aleksander SkouInstagram link Aleksander Skou
Hvad er antioxidanter?
Antioxidanter er en samlet betegnelse for en række forskellige molekyler. De kendes primært som vitaminerne C, E og betacaroten og mineralerne selen og zink. Derudover har fytokemikalier også påvist antioxidative egenskaber.
De findes både i fødevarer og i kroppen og har en særlig vigtig opgave: de beskytter vores celler mod oxidative skader. Lad os se lidt nærmere på hvordan.
Hvordan beskytter antioxidanter os?
Vi finder mange molekyler i vores krop, der er højt reaktive. De er blevet dannet i et miljø med stor energi, som gør dem meget villige til at afgive den energi til andre molekyler. Dem kalder vi for frie radikaler.
Når et frit radikal afgiver energi til et andet molekyle, vil det binde sig til det. Molekylet mister sin funktion, fordi molekylet og det frie radikal danner et nyt molekyle. Kroppen kan ikke bruge det nye molekyle og må afskedige det. Sådan opstår oxidative vævsskader.
Her er det vores antioxidanters job at beskytte vores molekyler. De træder i stedet og griber det frie radikal, inden det gør skade. Sammen er de specifikt udstyret til gradvist at demontere det frie radikal fra dets høje energi.
Forestil dig en varm kartoffel frisk fra mikrobølgeovnen. Holder du den i hånden for længe, vil den brænde dig. Kaster du den i stedet videre til en makker, som giver den videre og videre - vil den med tiden afkøle og kunne lægges fra sig uden at brænde noget. Det sker hurtigt, som bolden i Pinball, der skydes igennem en kaskade af ting, der bremser boldens fart.
Hvornår er antioxidanter relevante?
Når mængden af frie radikaler stiger, befinder vi os i en tilstand, vi kalder for oxidativ stress. Oxidativ stress kan medfører symptomer som f.eks. hovedpine, træthed, aldring, muskel- og ledsmerter og meget mere.
Nogle ting kan indvirke på, om vi danner flere frie radikaler. Nogle eksempler er rygning, alkohol, stress og fysisk aktivitet. Det skal selvfølgelig ikke forstås sådan, at fysisk aktivitet er farligt, men ved fysisk aktivitet dannes også store mængder energi i vores mytokondrier, som skal varetages ordenligt med tilstedeværelsen af antioxidanter.
De ting, der kræver særlig opmærksomhed, er de livsstile, der indebærer meget rygning, alkoholindtag eller stress. En stresset livsstil øger den oxidative stress i kroppen og er bl.a. en af de fysiske fund, vi finder, som levn fra et dårligt mentalt helbred.
Hvordan får vi antioxidanter?
C-vitamin finder vi i grove grønne grøntsager, som f.eks. grønkål, broccoli osv. Citrusfrugter indeholder også meget C-vitamin, men i virkeligheden indeholder de grønne grøntsager mere.
E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, som vi finder i fedtholdige fødevarer, herunder nødder, frø, mejeriprodukter, fisk og kornprodukter.
Fytokemikalier er plantestoffer som f.eks. klorofyl, der giver den grønne farve i f.eks. spinat, grønkål og broccoli eller betacaroten, der er forstadiet til A-vitamin og giver farverige grøntsager deres farve, som i gulerødder og peberfrugter.
Selen er et mineral, som vi finder i mange fedtholdige fødevarer, herunder fisk, kød, ost, æg, brune ris, solsikkekerner, havregryn mf. Brasilianske nødder indeholder også meget selen og i virkeligheden så meget, at vi må være påpasselige med det. Mere end én håndfuld om ugen kan lede til et overindtag af selen.
Zink er et mineral, der optræder i over 180 forskellige enzymer og optræder derfor i mange fødevarer, men specielt i kød, skalddyr, 85% mørk chokolade, frø, nødder og bælgfrugter.
Bottomline
Antioxidanter beskytter os imod oxidativ stress, som er med til at skabe mange af vores oplevede symptomer. Vi kan mindske oxidativ stress i vores krop ved primært at arbejde med livsstilsændringer, som ved at få mindre alkohol, ryge mindre og afstresse. Sekundært kan vi øge vores antioxidanter og beskytte vores celler ved at få de mest gennemgående fødevarer, som farverige grove grøntsager, frø, nødder, kerner, bælgfrugter og fisk. Kød indeholder også mange gode antioxidanter, men har samtidigt også mange pro-inflammatoriske næringsstoffer (læs mere i Inflammation som led i symptomer).
Læs også