En god fordøjelse
en sand fornøjelse

Hvorfor behøver vi gå op i vores fordøjelse og hvad får vi egentlig ud af det?

Blog: En god fordøjelse er en sand fornøjelse
Aleksander
18. august
Fordøjelse

Vores fordøjelse er årsagen til, at vi kan få energi, næringsstoffer og er beskyttet mod fremmedstoffer

Rigtig mange af os er ikke opmærksomme på vores fordøjelse. Vi har glemt, hvordan det skal føles at have en fordøjelse i balance og uden ubehagelige symptomer. Vores fordøjelse er nemlig det bærende element i hele vores fysiske, psykiske og sociale helbred!
Facebook link Aleksander SkouInstagram link Aleksander Skou
Den primære opgave
Vores fordøjelsessystem er årsagen til, at vi kan udnytte vores føde. Alle de livsvigtige næringsstoffer og glædelige associationer ved mad, er med til at give os energi, glæde og liv.
Derudover filtrerer en funktionel fordøjelse også fremmedstoffer fra. Vores mavesyre destruerer størstedelen af mikroorganismer. Dem, der overlever, bliver udkonkurreret af vores sunde mikrobiota. Til slut afgør vores tarmslimhinde, hvad der må passerer.
Det, der passerer, er energi og næringsstoffer, som sørger for, at vores krops celler er funktionelle og opretholder et godt helbred fri for symptomer og sygdom.
Hvis opgaven ikke fuldføres
Hvis vores fordøjelsessystem ikke kan fuldføre opgaven korrekt, kan vi ikke optage næring ordenligt til vores krop. Vores mange funktioner i kroppen er afhængige af god næring for at fungere optimalt.
Vores tarmslimhinde bliver utæt og tillader samtidigt uønskede stoffer at blive optaget. Vores indre er ikke udstyret til at tage sig af ufordøjede eller fremmedstoffer. Vi har fået en manual fra Ikea, som vi følger til punkt og prikke. De overskydende skruer må vores immunforsvar tage sig af.
Immunforsvaret er effektivt, men som vi så på i (Inflammation som led i symptomer), er vores immunforsvar lavet til at igangsætte midlertidig inflammation. Det er den kroniske tilstand, der er problematisk og en utæt tarmslimhinde er et stort bidrag til det.
Et symptom er et råb om hjælp
Vi kan ikke tale direkte med vores krop. Det havde været smart, at den kunne fortælle os, hvad problemet er - men det gør den jo faktisk alligevel.
Et symptom er vores krops måde at råbe om hjælp på eller fortælle os, at noget er, som det ikke skal være. Hvis vi er kommet til skade og har slået ryggen, skal kroppen sørge for, at vi ikke laver endnu en kolbøtte. Smerte afholder os fra at overanstrenge det inflamerede område.
Derudover fortæller den rent lokalt, hvor problemet er. Hvis vi lærer kroppen at kende rigtig godt, vil vi måske forstå, hvorfor symptomet kommer her og hvad årsagen er. Ofte indenfor ernæringsterapi i alternativ behandling vil vi mistænke, at sygdom starter i tarmen. Derfor synes fordøjelsen vigtig for vores generelle helbred.
Bottomline
Vores fordøjelse er fundamentet for et godt og sundt helbred. Den sørger for, at vi får vigtige næringsstoffer og afholder fremmedstoffer fra at forstyrre vores indre. Hvis fordøjelsen kommer ud af balance, vil vi mangle de to vigtige funktioner og kroppen vil signalere til os, at noget er, som det ikke skal være.
Læs også