Få gang i din fordøjelse

Hvordan kan du ifølge alternativ behandling forbedre dine fordøjelsessafter, hvis du mistænker dem for at være suboptimale?

Aleksander
12. september
Alternativ behandling

Fordøjelsessafter kan være suboptimale og føre til symptomer af forskellig art, som vi kan mindske ved at støtte kroppen til at genoprette balance i fordøjelsen.

Mange mennesker lever med hverdagssymptomer, som oppustethed, diarré, forstoppelse og meget andet. Vi skal se på en af årsagerne til dette fra alternativt perspektiv, hvor fordøjelsessafter stimuleres til at modvirke symptomer.
Facebook link Aleksander SkouInstagram link Aleksander Skou
Vores fordøjelsessafter
Fordøjelsessafter optræder hovedsageligt som mavesyre, galdesalte og bugspyt. Hvis deres funktion er nedsat, vil vi kunne opleve forskellige symptomer. De bidrager nemlig til hver deres funktion, når vi fordøjer mad. Hvis vi formår at opretholde en god fordøjelse, undgår vi mange risici for symptomer.
Hvorimod, hvis vores fordøjelse udvikler en ubalance, vil symptomer opstå rent lokalt i fordøjelseskanalen og med tiden også i resten af kroppen. Sådan opstår symptomer, som er kroppens råb om hjælp. Indenfor alternativ behandling er det muligt at stimulere og støtte vores mavesæk, lever, galdeblære og bugspytkirtel til at genoprette balance.
Symptomer følger suboptimal fordøjelse
Hvordan ved vi, hvilke fordøjelsessafter, der kan være nedsat? Det gør vi sjældent - selv efter en dyb udredning, er det svært at sige med sikkerhed. Derfor må vi være kritiske overfor behandlingsmetoder (ligeså vel som disse). Lad os se på nogle symptomer tilknyttet de enkelte fordøjelsessafter.
Mavesyre, der er nedsat, kan medføre træthed, reflux, mavesår, mineralmangel, kvalme af kosstilskud mf. Forestil dig en mavesæk, der ikke producerer nok mavesyre og skal kæmpe en kamp for at nedbryde hvert måltid (træthed). Det kræver mange ressourcer og hvis maden fordøjes for længe, vil det irritere slimhinden i mavesækken (reflux, mavesår). Mineraler skal ioniseres af mavesyren, som det hedder, før det kan optages i kroppen (mineralmangel og kvalme af kosttilskud).
Galdesalte, der er nedsat, kan medføre kvalme, grå/kidthvid afføring, gulsot (gul hudfarve og øjne), ubehag ved frugt, fed eller stegt mad, diarré, forstoppelse og oppustethed. Optræder galdesalte i mindre grad i toldfingertarmen, lige efter mavesækken,  (kvalme, grå/kidthvid afføring). Det fører til maden bliver vanskelig at fordøje maden ordenligt (ubehag ved frugt, fed eller stegt mad, diarré, forstoppelse og oppustethed) Den manglende udskillelse af galdesalte kan føre til en ophobning i blodet (gulsot).
Bugspyt, der er nedsat, kan medføre oppustethed senere end en halv time efter måltid, uregelmæssig og evt. gul afføring og blodsukkerproblemer. Bugspyt nedbryder bl.a. kulhydrater, der kan fermenteres af uønskede bakterier (oppustethed). Nedsat bugspyt bidrager også til en øget mængde fedt i vores afføring (gul afføring). Begge tilstande bidrager til nedsat fordøjelsesfunktion (uregelmæssig afføring).
Regulering af organfunktioner
Når vi taler om regulering, menes det at støtte et organ til at genoprette sin funktion. Her vil det være at stimulere til en større udskillelse af fordøjelsessafter. Igen husker vi på at være kritiske før at vi kaster os ud i selvbehandling, selvom at produkterne er forholdsvis harmløse.
Mavesyre kan støttes ved at spise flere syrlige frugter, mindre rødt kød, mindre størrelse måltider og drikke hvidvin til maden. Syren hjælper mavesyreproduktionen og rødt kød er tungt at fordøje. Derudover kan æblecidereddike kort før måltidet forberede maven på at danne nok mavesyre.
Galdesalte kan støttes ved at spise bitre (grønne) grøntsager. Derudover virker følgende præparater galdestimulerende: Boldocynara fra Bioforce, Bitterstern fra Panacea, Mavens ven nr. 2, Artiskok fra Solaray eller Naturdrogeriet.
Bugspyt kan støttes ved at spise mere fuldkornsprodukter og grønne, grønne grøntsager, god kvalitet af madolie, mindre rødt kød og mere økologisk. Bugspytstimulerende præparater er Super Digestaway fra Solaray (stærk), Terranova Digestiwe enzymes complex (stærk), Super Papaya-Plex fra Natur Energi (mild) og Bitterstern fra Panacea (mild). De stærke er egentlige enzymtilskud, hvor de milde har en regulerende effekt gennem fødevarer.
Bottomline
I alternativ behandling betragter vi symptomer som forårsaget af dysfunktioner og eksempler på disse kan være nedsat fordøjelsessafter. Vi kan regulere vores organfunktioner ved at stimulere dem gennem fødevarer og øge deres udskillelse af fordøjelsessafter igen.
Læs også