Fantastiske fødevarer:
Ingefær

Hvorfor får ingefær så meget opmærksomhed og er der egentlig noget om snakken?

Aleksander
28. september
Alternativ behandling

Ingefær besidder mange anti-inflammatoriske egenskaber, der kan sænke inflammation og beskytte imod oxidative skader.

Inflammation er en nødvendig del af vores immunforsvar, men ved overaktivitet udsættes mange personer for kronisk inflammation. Ingefær har egenskaber, der minder om den, vi finder i smertestillende medicin. Fordi ingefær viser lovende resultater i forskning, vil ingefær være en potentiel smerteregulerende urt - hvis vi bruger den rigtigt!
Facebook link Aleksander SkouInstagram link Aleksander Skou
Ingefær har fytokemikalier
Lad mig lægge ud med at sige, at ingefær ikke indeholder ret mange næringsstoffer. Det er ikke en kilde til energi, vitaminer eller mineraler.
Eksempler på de højeste næringsstoffer i ingefær er vitamin B6 på 11% og magnesium på 14% pr. 100 g af det dagligt anbefalede. Nej, det er ikke højt på C-vitamin til trods for mange påstande (5 mg pr. 100 g - vi anbefales 75 mg C-vitamin dagligt). Det er temlig meget ingefær, vi skal igennem.
I ingefær finder vi til gengæld mange andre anderledes næringsstoffer, som har en anden klassificering end de sædvanlige makro- og mikronæringsstoffer. De kaldes nemlig for fytokemikalier.
Nogle eksempler på ingefærs fytokemikalier er gingerol, shogaol, paradol, catechin, kaempferol, quercetin, gallic acid og a-tocopherol. Fytokemikalierne i ingefær har vækket en stor interesse i forskning. Derfor ved vi nu en masse om ingefær og dets anti-inflammatoriske effekt.
Den anti-inflammatoriske effekt
I vores krop omdanner vi n-6 fedtsyrer til arakidonsyre. Det er en vigtig komponent i inflammation, da arakidonsyre yderligere omdannes til et hav af pro-inflammatoriske fedtsyrer: prostaglandiner, tromboxaner, leukotriener mf.
Skridtet fra arakidonsyre til en af de pro-inflammatoriske fedtsyrer kræver et enzym. To enzymer indgår specifikt i denne proces. De hedder cyclooxygenase (forkortet COX) og lipoxygenase (forkortet LOX). Så COX og LOX skaber de pro-inflammatoriske fedtsyrer.
Hvis du er med så langt, så har du faktisk forstået pointen. Ingefærs fytokemikalier kan fra naturens side hæmme COX og LOX, hvilket betyder, at vi danner mindre pro-inflammatoriske fedtsyrer. Ergo, vi sænker inflammation.
Det er i virkeligheden sådan noget medicin fungerer. Vi finder den eksakt samme funktion i binyrebarkhormoner (predniosolon) og smertestillende som f.eks. magnyl, idotyl, asperin og paracetamol. Den medicinske effekt er stærk og kontant, hvor fytokemikalier blot er regulerende.
Problemet er, at COX og LOX ikke kun skaber pro-inflammatoriske fedtsyrer, men paradoksalt også skaber anti-inflammatoriske fedtsyrer. Det er en af de primære årsager til, at ingefær viser en forbedrende effekt på slidgigt, menstruationskramper, fasteblodsukker (ikke insulin), HDL-kolesterol og vægt. Derudover virker det svampe- og bakteriebekæmpende og øger muligvis tømning af mavesækken.
Billedet tilhører Freepik.com.
Hvordan skal vi få ingefær?
Ingefær er moderne. Det reklameres for i mange drikke - også selvom det i virkeligheden er 99% frugtjuice og 1% ingefær. Husk at læse ingredienslisten.
Vi kan få frisk ingefær. Vi kan bruge det i hjemmelavede smoothies og juices eller i madlavning. På denne måde får du ingefær ind i kosten, men kan naturlig frisk ingefær i kosten ændre på kronisk inflammation?
Hvis det f.eks. er fedtsyreren gingerol, vi søger i ingefær, skal det siges, at ingefær består af 0,8 g fedt per 100 g. Vi bruger måske få gram hel ingefær i en drik, som efterlader meget små decimaler gram fedt. Derudover består fedtet af mange andre fedtsyrer end bare gingerol. Derfor min pointe med 1% ingefær juice - det er forsvindende lidt.
Så selv i frisk ingefær er indholdet af de effektive fytokemikalier lavt. Dermed ikke sagt, at det er ligegyldigt at inddrage ingefær i madlavning! Dog anvendes ekstrakter af fytokemikalier i forskning. Det lader til, at flere ekstrakter tilsammen udgør den største effekt.
Hvis du ønsker at forsøge dig med ingefær til at stilne din inflammation, kan du prøve ingefær på pulverform i kapsler. Du kan tage op til 1 kapsel på 500 mg om dagen. Halsbrænd er en typisk bivirkning ved for højt indtag af ingefær, men opleves ved indtag af 500-2000 mg dagligt. Ingen alvorlige bivirkninger opleves ved indtag af ingefær.
Bottomline
Ingefær kan benyttes i vores daglige kost gennem juicing, smoothies eller generel madlavning - og så kan vi tage det som tilskud på op til 500 mg dagligt i pulverform på kapsel. Fordi ingefær viser lovende effekt i forskning, må det forventes at kunne forbedre livskvaliteten hos nogle personer med kronisk eller gentagende inflammatoriske smerter.
Læs også